Aflossingsvrije hypotheek 2016-08-17T17:01:14+00:00

Aflossingsvrije hypotheek

Wanneer u een huis wilt kopen, bent u waarschijnlijk ook aan het kijken naar verschillende hypotheken. U heeft ongetwijfeld al meerdere vormen voorbij zien komen. Het hangt voornamelijk af van de situatie waarin u zich bevindt, welke hypotheekvorm voor u het meest geschikt is. U kunt op onze website alles vinden over de verschillende vormen. In dit artikel kunt u informatie vinden over de aflossingsvrije hypotheek. Bij deze vorm lost u niet af gedurende de looptijd. Het enige wat u betaalt, is de maandelijkse rente. De looptijd van de hypotheek kunt u zelf bepalen. De maximale tijd is per bank anders. Er zijn natuurlijk altijd voor- en nadelen te noemen voor elke hypotheekvorm. Ook gelden er sinds januari 2013 nieuwe fiscale regels rondom het afsluiten van een hypotheek. Deze houden in dat wanneer u op dit moment een hypotheek afsluit die aflossingsvrij is, u geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek.

Wat is de aflossingsvrije hypotheek? 

Deze hypotheekvorm is een hypothecaire lening waarbij er geen aflossingsschema is. Dat houdt in dat u elke maand rente moet betalen, maar de lening niet maandelijks hoeft af te lossen. Dit heeft tot gevolg dat deze soort hypotheek vaak lagere maandlasten oplevert, wat op dit moment voor veel mensen voordelig kan zijn. Let hierbij wel op: dit geldt alleen als de hypotheek afgesloten is voor 2013 toen de rente nog aftrekbaar was. U kunt echter wel in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, wanneer u voldoet aan het overgangsrecht. Dit houdt in dat uw hypotheek op 31 december 2012 al bestaan moet hebben. Aan het afsluiten van een dergelijke hypotheek zit wel een voorwaarde verbonden. Maximaal 50% van de marktwaarde van uw woning mag aflossingsvrij worden betaald. Wanneer u een hogere hypotheek nodig heeft die boven deze 50% uitkomt, zult u ernaast nog een hypotheek moeten afsluiten waarbij u wel moet aflossen.

Hypotheekschuld aflossingsvrije hypotheek

De hypotheekschuld die u heeft, blijft wel vaststaan. Als u kiest voor deze hypotheek, betekent dit doorgaans dat u het hypotheekbedrag zult moeten terugbetalen wanneer u uw woning verkoopt. Wanneer u uw woning niet binnen de looptijd verkoopt, betaalt u het gehele bedrag terug aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Dit betekent dat u wel genoeg spaartegoed moet hebben om dit te kunnen doen. Aan het begin van de looptijd van uw hypotheek zal de risico het grootst zijn. Dit komt omdat de waarde van uw woning in het begin nog weinig stijgt, en de hypotheek over het algemeen duurder is dan de verkoopwaarde van het huis. De kans is klein dat het verschil in het begin al overbrugd wordt. Normaal gesproken zal de hypotheek maar een percentage bedragen van de waarde van de woning, zodat de kans groter is dat de eventuele restschuld betaald kan worden.  

Voordelen en nadelen aflossingsvrije hypotheek  

Het is belangrijk voor u om te weten waarom u zou kiezen voor een dergelijke hypotheekvorm. Mogelijk is dat deze niet geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Wat zijn nu de voordelen van het afsluiten van deze hypotheekvorm? Vanzelfsprekend kunt u uitgaan van een lager bedrag wat u per maand moet betalen. De maandlasten zullen gelijk blijven gedurende de rentevaste periode. U weet dus zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan. Zoals eerder genoemd heeft u recht op hypotheekrenteaftrek wanneer uw in aanmerking komt voor het overgangsrecht. Er zijn ook enkele nadelen te noemen. Aangezien u uw lening niet aflost, blijft uw hypotheekschuld gedurende de hele periode gelijk. Dit betekent dat u aan het einde van de looptijd het gehele bedrag zult moeten betalen. Ook bouwt u geen kapitaal op met deze hypotheekvorm. U krijgt ten slotte geen hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek heeft afgesloten na 2013.

Woning verkopen aflossingsvrije hypotheek

Sinds 2011 is het zo dat het aflossingsvrije gedeelte van een hypotheek beperkt is tot maximaal 50% van de marktwaarde van uw huis. De reden voor het ontstaan van deze regel is het beperken van eventuele restschuldrisico’s. De kans dat u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek uw restschuld kunt aflossen, wordt hierdoor aanzienlijk groter. De eventuele winst waarmee u uw woning verkoopt en die overblijft na het aflossen van uw schuld, mag u zelf houden. Het is natuurlijk mogelijk dat door de bewegende woningmarkt u uw woning niet voor de benodigde prijs kunt verkopen. U zult uw restschuld dan op een andere wijze moeten aflossen. Voor veel mensen kan deze hypotheekvorm daardoor risicovol zijn. U kunt met een adviseur van Recht Op Advies alle voor- en nadelen voor uw persoonlijke situatie aflopen, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken. Vraag een gratis hypotheekgesprek bij ons aan!

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Natuurlijk is het mogelijk om uw hypotheek om te zetten naar een andere vorm, wanneer u toch niet tevreden bent met uw keuze en u wel wilt aflossen. Een groot voordeel van het afsluiten van een hypotheek die aflossingsvrij is, is het enkel betalen van een maandelijkse rente die wordt vastgesteld voor de gehele looptijd. Daarnaast bestaat echter de kans dat een grote restschuld overblijft aan het einde van de looptijd of wanneer u uw woning voortijdig wilt verkopen. Het kan dus aan te raden zijn om uw hypotheek te laten oversluiten naar een andere vorm als u dit een te groot risico vindt. Sinds 2013 komt u bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Wanneer u uw oude hypotheek oversluit, zal uw hypotheekschuld dalen. Op deze manier kunt u kapitaal opbouwen en hoeft u niet eventueel veel geld te betalen aan restschulden. Zoals u kunt lezen zitten er zowel voordelen als nadelen aan het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Het is geheel afhankelijk van uw wensen en persoonlijke situatie wat voor u het beste is. Onze adviseurs kunnen een onafhankelijke hypotheekanalyse uitvoeren, waardoor voor u duidelijk wordt wat voor u de meest geschikte keuze zal zijn. Het zal voor u altijd voordelig zijn om uw hypotheek te laten controleren, aangezien u zeker wilt zijn van het feit dat u niet op latere leeftijd te maken wilt krijgen met een restschuld. Neem u vrijblijvend contact met ons op!